Debatem la Vilanova del futur
- guillemmercader
- 11 feb
- 3 Min. de lectura
L’Ajuntament en ple ha aprovat aquest dilluns 10 de febrer treure a informació pública l’avanç del POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Aquest era un compromís de l’equip de govern municipal de Vilanova i la Geltrú, el d’avançar durant aquest mandat en el planejament de la ciutat de les properes dues dècades. I comencem a complir-lo.
És un procés, el de la revisió del POUM, que tot just comença ara, però que no estarà completat fins d’aquí a uns quants anys. El que hem aprovat ara és un avanç, és a dir, un document per a la discussió i el debat, que planteja diferents alternatives de futur per a la ciutat.
Recordem que el POUM actual data de 2001, és a dir, de fa gairebé un quart de segle. La ciutat ha canviat molt des d’aleshores, no és la mateixa. Vilanova i la Geltrú ha crescut i ara, amb el futur nou POUM, des de Vilanova en Comú creiem que el creixement s’ha de moderar i contenir. L’alternativa més expansionista de l’avanç que ara es posa a informació pública preveu una població màxima de 85.000 habitants, 15.000 més dels que tenim en aquests moments. Caldrà que el debat que obrirem ara defineixi aquestes xifres, però també cap a on ha de créixer la ciutat, si és que ho ha de fer, i com ha créixer.
Un dels objectius centrals del nou POUM ha de ser garantir el llançament de noves promocions destinades al lloguer assequible. I, per fer això, es reservarà el 40% de la nova construcció a l’habitatge de protecció oficial. Aquest és un tema cabdal que ha de formar part d’un projecte de ciutat cohesionat, ordenat i socialment just i sostenible, adaptat al canvi climàtic.
Un model que aposti per una mobilitat amable, a peu i en bicicleta; que prevegi sòl per a la generació massiva d’energies renovables; que preservi espais naturals no urbanitzats; però que també tingui present la necessitat de sòl per a activitat econòmica; que plantegi noves solucions per a les urbanitzacions periurbanes; i, com dèiem, que tingui present i doni sortida a la necessitat imperiosa d’habitatge social.
A hores d’ara, doncs, s’inicia aquest procés de debat i reflexió. No hi ha res decidit i cal iniciar un nou procés de participació, amb rutes, visites sobre el territori, presentació pública, etc. Des de Vilanova en Comú participarem en aquest debat, i ens posicionarem sobre les diferents alternatives, sempre escoltant la ciutadania. També considerem que aquest és un moment ideal per assajar i posar a la pràctica noves fórmules de participació, com ara, entre altres, l’assemblea ciutadana amb persones escollides per sorteig.
El ple d’aquest dilluns també ha aprovat per unanimitat l’adhesió a la Declaració de Girona, promoguda per l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, de la qual el nostre ajuntament forma part. Ens trobem en un moment clau per al model energètic del nostre país. La descarbonització és una necessitat urgent per combatre el canvi climàtic i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquest procés comportarà una dependència més gran de l’electricitat i, per tant, és imprescindible garantir una xarxa de distribució eficient, intel·ligent i sota un control públic efectiu.
El model actual no assegura un accés universal, just i equitatiu a l’energia. A més, la titularitat i gestió privada de la xarxa beneficia els interessos econòmics de les grans empreses en detriment de la ciutadania i del planeta. Per això, necessitem un canvi que permeti una major implicació de les administracions locals en la generació i distribució d’energia.
La Declaració de Girona planteja mesures concretes per avançar cap a un model més just i sostenible, com ara aturar l’enriquiment injust de les distribuïdores, fomentar la competència real en el sector, donar veu a les comunitats energètiques, garantir la transparència i el control públic, i impulsar la participació de la Generalitat i dels ens locals en la titularitat de la xarxa.
Segueix la intervenció al ple de la nostra portaveu, Iolanda Sánchez.
Comments